IHME JA KUMMA - Kesänäyttely Kivikeskuksessa 26.6. - 4.8.2023 

IHME JA KUMMA

Kesänäyttely 26.6. - 4.8.2023 Kivikeskuksessa, Kuhnustantie 10, Nunnanlahti.

Yläkerran näyttelyssä esiteltiinn metsien, järvien ja vaarojen innoittamaa luovuutta juukalaislähtöisiltä tekijöiltä - maalauksia, piirustuksia, veistoksia, taidekäsitöitä, valokuvia, kirjallisuutta. Teoksia oli myytävänä ja näyttelyyn oli vapaa pääsy. 

Alakerrassa oli Juuan matkailuneuvonta ja Geotietokeskuksen näyttely.
 Geotietokeskus valottaa kiven historiaa maapallon syntyajoista esihistoriallisten aikojen kautta nykypäivään.
Siellä on myös Kivineuvoksen aarrekammio, johon on koottu Tulikiven perustajan, teollisuusneuvos Reijo Vauhkosen yksityiskokoelmista kivenveistäjien ja käsityöläisten taidonnäytteitä eri puolilta maailmaa. Aarrekammion vetonaulana on Uralin kivenveistäjien eri mineraalien luontaisia ominaisuuksia hyödyntävät, jalokiviä ja jalometalleja sisältävät sadunomaiset pienoisveistokset.

Seuraavat tahot olivat tukeneet näyttelyä Tulikivi Oyj, Pohjois-Karjalan Osuuspankki, Pohjois-Karjalan Sähkö, Juuan kunta, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ja K-Market Pielisherkku.

"Ihme ja kumma" Kivikeskuksen kesänäyttelyn avajaiset olivat 26.6.

Näyttelyssä on mukana yli 40 näytteilleasettajaa, joiden töistä Joensuun Taidemuseon intendentti emerita Ulla Pennanen on koonnut näyttävän kokonaisuuden.

  • Lähtökohtana oli tuoda esiin juukalaista luovuutta, kuvallisen ja kirjallisen ilmaisun puitteissa. Kirjailija Heikki Turunen on tuonut Juukaa esille vuosikymmeniä romaaneidensa kautta. Simpauttaja täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Kuvanveistäjä Kauko Kortelainen tunnetaan hyvin laajasti muuallakin. Yksi nuorimmista taiteilijoista on kansainvälistä menestystä saanut Jósefina Alanko.
  • Näyttelyyn haettiin myös niitä tekijöitä, joille taiteen tekeminen on muun työn ohessa elämää rikastuttava voimavara. Juuassa on laaja kiinnostus valokuvaukseen, keramiikkaan ja ikonimaalaukseen. Tekijöiden töissä rakkaus luontoon ja eläimiin tulee vahvasti esille. Kirjallisuusnurkkauksessa on koottu juukalaisten kirjoittajien teoksia.

Vuolukivi on Juuan maaperän rikkaus ja sen käytöllä uuni- ja rakennuskivenä on pitkät perinteet. Paikallisuus ja perinteet ovat pysyviä matkailun sisältöjä. Kivikeskuksen erinomainen sijainti Kolin kansallismaiseman kupeessa 6-tien varressa tekee siitä helposti saavutettavan.

Kivikylässä oli näyttelyn lisäksi myös muuta nähtävää ja koettavaa. Geotietokeskuksen näyttelyn ja Kivineuvoksen aarrekammion lisäksi Kivikylä houkuttelee pysähtymään. 

Hyvin hoidettu puistomainen pihamaa, sen suihkulähteet, veistokset, uuninäyttelyt ja vuolukivimuseo perinnepolkuineen tarjoavat vierailijoille elämyksiä. Kivikeskus on koko perheen käyntikohde, jossa tekemistä ja näkemistä on sisällä ja ulkona.

Juuan kunnan  omistuksessa oleva Kivikeskus valmistui 20 vuotta sitten. Toiminnan alkuvuosina tiloissa oli monia nimekkäitä kesänäyttelyitä. Viime vuodet ovat olleet hiljaiseloa ja vielä maaliskuussa näytti siltä, että Kivikeskuksen ovet eivät avaudu kesäksi lainkaan, mikä tuntui vähintäänkin harmilliselta.

Juukalainen yhdistys Ellin Taitajat ry sai toukokuun alussa Juuan kunnalta luvan vuokrata Kivikeskuksen yläkerran näyttelykäyttöön. Näyttelyn järjestäminen alkoi miltei tyhjästä nollabudjetilla ja täysin vapaaehtoisvoimin, mutta aikaan saatiin upea kokonaisuus.

Taloudellista tukea näyttelyn järjestämiseen antoivat Tulikivi Oyj, Pohjois-Karjalan Osuuspankki, Pohjois-Karjalan Sähkö Oy, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ja K-Market Pielisherkku.

Arvokasta on myös se työ, mitä kulttuurin ja matkailun edistämiseksi tekee pieni, mutta sinnikäs Ellin Taitajat ry. Yhdistys on aiemmin tullut tunnetuksi lumi-, jää-, hiekka- ja viime vuosina vuolukiviveistotapahtumien järjestämisestä. Yhdistys on ylpeä saadessaan nyt tuoda esille juukalaisia taiteilijoita, taiteentekijöitä ja sanataiteilijoita. 

Seuraa sivujamme ja Facebook Juuankivenveisto ja Instagram. Päivitämme niitä...

Ellin Taitajat ry