Juukalaisia taiteilijoita ja taiteen harrastajia

Juuka on luova kunta

Kunnassa asuu tai Juuassa on syntynyt, mutta on muualle muuttanut 
lukuisa määrä taiteilijoita, taiteen harrastajia ja kädentaitajia, jotka veistävät kiveä, puuta ja lunta ja muotoilevat savikeramiikkaa.


Kun Ellin Taitajat ry sai toukokuussa tehtäväksi valmistaa vuoden 2023 yli 40 juukalaisten ja juukalaislähtöisten taiteilijoiden ja taiteentekijöiden IHME JA KUMMA kesänäyttelyn, osallistujien runsaus yllätti. Juuan luonto, metsät, järvet ja vaarat, aito arki todella inspiroivat täällä asuvia. 
Kuvataiteilijoista tunnetuimmat ovat jo edesmennyt Susanna Nykyri ja 91-vuotias Kauko Kortelainen ja taidekäsityöläinen, savipitsikeramiikan luoja, 88-vuotias Sinikka Häyrinen. Juukalaislähtöinen Josefina Alanko on nouseva nuori kuvataiteilija, samoin Tiina Lehikoinen, joka on myös kirjailija. Nanna Jalkanen asuu, tekee ja opettaa kuvataidetta Juuassa. Lahjakkaiden lista jatkuu: Helvi Ahvenainen, Carmen Bahlo, Anita Eronen, Elena Hyttinen, Tarja Hyttinen, Hellevi Hämäläinen-Palmroos, Leea Liukko, Jaana Nevalainen, Ulla Pohjola, Juha Pitkänen, Marja Rikala, Heli Salo, Annikki Toivanen, Maria Toivanen, Ritva-Liisa Turunen ja Marja Urpanen.
Sarjakuvataitelijoita ovat Sophie Labelle ja Arvi Tammi.
Juuan luonto on innoittanut lukuisan määrän valokuvataiteilijoita: Toni Airaksinen, Pentti Kallinen, Piia Kukkonen, Tapio Kortelainen, Piia Nurmela, Kirsi Rissanen, Leena Rissanen, Marja Roininen, Tanja Soininen, Laura Huttunen ja Heikki Turunen. 
Ikonitaidetta maalaavat  Pirjo Ilkama (nukkui pois 2024), Eeva Naakka, Lea Saarimaa ja Maritta Sutinen. 
Juukalaisia sanataiteilijoita, kirjailijoita ja runoteoksia kirjoittaneita on runsaasti:  Helvi Ahvenainen,  Pirjo Ketoharju, Anja Koivunen, Tiina Lehikoinen, Tanja Litmanen, Antti Palmroos, Hilkka Pehkonen. Leena Pirinen, Viljo Tuomela, Seppo Turunen ja Heikki Turunen.
Rakukeramiikka muotoutuu monissa taitavissa käsissä: Marja Keränen, Susanna Kokkonen. Kaija Mattila, Terhi Miettinen, Susanna Mutanen, Jaana Nevalainen, Marja Vaittinen ja Elisa Vauhkonen. 
Savikeramiikkaa valmistavat myös Liisa Kokkonen ja Marja Hiltunen, posliininmaalausta Taimi Halonen ja Anne Hiltunen. Puukkoja valmistaa Matias Keränen ja Reijo Martikainen. Puuveistoksia on veistänyt Eero Pulkki.
Luontokuvaaja Pentti Kallinen on valokuvauksen lisäksi tuottanut kolme lyhytelokuvaa sekä rakentanut vuosien saatossa useita lumikappeleita. Liikkuvat Ukot, Ellin Ukot ja Jukka Nykänen osallistuivat Lumenveistokisaan vuonna 2017. 
Ensimmäisen näyttelyn Ellin Taitajat ry järjesti vuonna 2019 Kivikeskukseen ja näyttelyssä oli mm. Anita Erosen, Nanna Jalkasen, Juha Pitkäsen ja Marja Urpasen maalauksia sekä Pentti Kallisen luontokuvia. 

Listaa täydennetään koko ajan myös avullanne, ota yhteys ellintaitajat@gmail.com!